Budgeteringstips vid köksrenovering

Oavsett vilken renovering som ska genomföras finns en stor fördel i att göra en budget och planera hur mycket man har råd av lägga på renoveringen. Här följer några budgettips med fokus på just köksrenovering.

  1. Sätt ett totalt maxtak

De allra flesta kan inte lägga ”hur mycket som helst” på en köksrenovering. Man har ett maxtak att förhålla sig till. Detta oavsett om det handlar om att betala kontant eller om ett lån ska tecknas. Undersök vad ni kan, och är villiga, att betala och utgå sedan från detta.

  1. Räkna med omkringkostnader

Ska ni inte göra arbetet själv behöver offerter tas in från hantverkare. Låt detta ta den tid som behövs. Poängen är att ta in offerter från minst 4 – 5 hantverkare. Det handlar delvis om att få en känsla för vad en köksrenovering kostar men även få tips och idéer från dem och en överblick på vad de anser behöver genomföras.

Om ni har en budget på 100 000 kr så välj inte en hantverkare som tar 98 000 kr för allt. Det kan tyckas som att detta är inom budgeten men då har du inte räknat med omkringkostnader. Kostnader som många glömmer bort när man lägger budgeten och som innebär att man lätt ”spränger” den.

Med omkringkostnader menas exempelvis inredning, textilier och annat som kan behöva bytas ut efter en renovering.

  1. Planera ROT-avdraget

Det pris du får på offert för er köksrenovering är till största sannolikhet efter rotavdraget har använts. För det första bör du alltid kontrollera detta på offerterna så att de jämförs på lika villkor. För det andra bör du kontrollera att ni fortfarande har möjlighet att få avdrag det gällande året. Med tanke på att totala summan för rot samt rut tillsammans inte får gå över 50 000 kr finns risken att taket är nått om tidigare renoveringar genomförts alternativt många städtillfällen beställts.

I detta fall får man försöka skjuta upp denna köksrenovering till kommande kalenderår eftersom summan för totalt rotavdrag gäller per kalenderår. En möjlighet finns även att avdraget sker på någon annan vuxen person som är skriven på samma adress.

  1. Glöm inte kostnader för bygglov (vid större ombyggnationer)

Ska ni göra en så stor köksrenovering att en tillbyggnad behöver ske? Då finns det stor chans att bygglov behövs. Detta krävs generellt vid större tillbyggnationer eller nybyggnationer & badrumsrenovering. I detta fall får du räkna med ett par månaders handläggningstid så var ute i god tid med ritningar och ansökningar. Dessutom uppkommer en viss kostnad. Hör med gällande kommun om aktuella priser.

  1. Välj rätt lån

Bolånet har lägst ränta vilket självklart blir dess fördel. Privatlånet kan tecknas utan säkerhet vilket blir ett alternativ för dig som inte kan utnyttja bolånet. Men används bolånet så var vaksam med hur belåningsgraden påverkas. Detta är nämligen vad som styr krav på amortering. Skulle det innebära att belåningsgraden går över 50 % kan ni bli tvungna att amortera på hela bolånet. Här finns flera olika alternativ hos bankerna. Så fråga inte bara om bolånet kan höjas utan även vad som händer med amorteringskravet.